schindler house

Bone Collective Studio was commissioned to assist in the restoration work for the old servants quarters of the Levin House, originally designed and remodeled by Rudolph “Mike” Schindler in 1925. Schindler was a mentee of Frank Lloyd Wright and one of the major players of Modernism in Los Angeles in the 20’s-50’s. You can read more about him here if you are unfamiliar with his legacy.

While the apartment itself was in need of a facelift, it aesthetically remained a space in the home that felt the most Schindler-esque, so the homeowners didn't want to change any of the existing millwork. The only minor design changes were made to ensure the desk was more streamlined and better functioning. Thus an expert millworker and finisher were brought on to rebuild and restore all the shelving as well as the built-in bed and drawers to their former glory. The old peeling and cracking plaster was removed and the walls were all smoothed out, bringing more attention to intersecting planes that act as shelf lights above, so ubiquitous to the Schindler aesthetic. The shag carpet was also nixed and wood floors were installed, thus bringing this 1920's maid's quarters into 2019 as a proper guest apartment. The architecture and millwork was expertly brought back to its original Schindler aesthetic thanks to a great contractor and mill working team.

_MG_8910-HDR-Edit_2.jpg
_MG_8851-HDR_.jpg
_MG_8947-HDR-Edit_2.jpg
_MG_8817-HDR-Edit_.jpg

The major design update in the apartment was the bathroom. It began and ended as a tiny space, even by European standards. We decided to play with the green tones much enjoyed by the homeowners and seen throughout the rest of the home, while adding a large mirror, the smallest sink we could get in the United States, and trading up from a tub/shower combo to a nice fresh modern shower. This part of the project was featured on Dwell.com. You can see the original article here.

_MG_8700-HDR-Edit_2.jpg
_MG_8726-HDR_ADD.jpg
_MG_8747-HDR-Edit_.jpg
_MG_8725-HDR_ADD.jpg
_MG_8738-HDR-2_ADD.jpg

Styling by Bone Collective Studio :: Construction by Benevides Construction :: Millwork by Joe Avila :: Photography by Bree McCool